Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ cześć,
klient z Niemiec aby obejść nasz brak wysyłki towaru za granicę, wpisał adres wysyłki w Niemczech ale dodał PL ( allegro chyba biedactwa nie mają bazy danych polskich kodów pocztowych i można wpisać jak widać KAZDY kod pocztowy). Wybranie PL pozwoliło panu na zrobienie zakupu. Napisaliśmy do niego że nie prowadzimy sprzedaży poza Polskę. Pan dostał szału, powiedział że mamy mu natychmiast wysłać towar, wystawił nam negatywa, otworzył dyskusję, w mailach napisał 'z czym mamy problem ? z nazi ??'. Allegro dyskusję zamknęło, bo przyznało rację że info o tym, że nie sprzedajemy za granicę było w aukcji. Komentarza nie usuną bo 'sprawami w tym konflikcie nie jest allegro i nie mogą się wypowiadać'. Fakt że klient oszukał ICH system co pozwoliło mu mieć możliwość wystawienia komentarza - w ogóle nie jest tematem. Fakt że gość rzucał textami nazi i ze zgłosi nas do skarbówki ( nie wiemy czemu ale to nic ) i 'wszędzie' - przejął się konsultant w allegro i zgłosił sprawę do działu bezpieczeństwa transakcyjnego. I co ? ' nie widzą podstaw do podejmowania działań'. NATURALNIE. Ja powoli wymiękam - rozumiem że możesz założyć konto na allegro - wpisać PL, adres wysyłki w Japonii i nieważne że sprzedawca tam nie wysyła - możesz mu za to wystawić negatywa. Fakt że ktoś oszuka system - SYSTEM ALLEGRO - i od samego początku nie miał prawa ani kupić ani wystawiać negatywa - w ogóle nie jest rozpatrywane - co wydaje mi się najważniejsze. Nie wiem co teraz zrobić 😞
Allegro wdraża wiele zmian ale aby zrobić coś do wspierania sprzedawców to cisza z ich strony. To kompletna parodia że ktoś kto jest wykluczony z wysyłki może żądać wysłania i jeszcze za to karać bez możliwości anulowania tego . Jeszcze tego brakuje aby tacy wybierali sobie formy wysyłek i żądali wysyłki za ocean .
Cześć @ETHome. Jeśli kod pocztowy adresata był prawidłowy i dotyczył istniejącej miejscowości, to system nie miał podstaw by go odrzucić. Nie jesteśmy w stanie weryfikować tego, czy adres z zamówienia jest zgody z rzeczywistym adresem odbiorcy.
Rozumiem, że to dla Ciebie trudna sytuacja, dlatego przyjrzymy się temu jeszcze raz - nie mogę jednak niczego obiecać. Podaj proszę numer tego zamówienia.
kod pocztowy był NIEMIECKI z wybranym PL. Nie ma takiego kodu w Polsce - nie istnieje 35-580 Wetzlar PL. nr oferty 15875104022. Zamówienie 2546d770-3ac6-11ef-afb6-07b2dd1633aa
@ETHome @MiMary Taki kod pocztowy w Polsce nie istnieje dla żadnej miejscowości - co można łatwo sprawdzić na https://www.poczta-polska.pl/znajdz-kod-pocztowy/
Czyli kod nie jest prawidłowy, jedynie format jest zgodny z polskim
@MiMary "Jeśli kod pocztowy adresata był prawidłowy i dotyczył istniejącej miejscowości, to system nie miał podstaw by go odrzucić" - Marysiu, przypominam o braku odpowiedzi na tę kwestię. W tym wypadku ani kod nie był prawidłowy (taki kod w Polsce nie istnieje), ani nie dotyczył istniejącej w naszym kraju miejscowości
@ETHome on Cię straszy, wyślij mu poleconym przedsądowe pismo do usunięcia opinii, dodatkowo mailem jak by nie odebrał, wylicz z grubsza ile tracisz na tym, spadek sprzedaży itp. podaj kwotę i konto oraz termin zapłaty odszkodowania, zobaczymy co zrobi 😄
no ale ja NIE wysyłam do Niemiec + nie mam tego numeru, ale nikogo to nie interesuje w allegro. Pan może z Niemiec kupić i wystawić negatywa a ja się odbijam od ściany. Rozumiem że przy tej ilości transakcji trzeba mieć jakieś schematy działania, ale oprócz tego jeszcze trzeba myśleć. Jeżeli klient nie mógł zakupić do Niemiec - to automatycznie nie może wystawić mi negatywa. Czuję się jakbym rozumiała logikę nieco inaczej niż allegro 😞
Ale z pewnością powinien być usunięty, skoro już został wystawiony, i nie brany pod uwagę do jakości.
Ale dostałam odmowę usunięcia - ponieważ 'allegro nie jest stroną i nie może się wypowiadać a konflikt powinien zostać rozwiązany pomiędzy uczestnikami transakcji' ---- jak czytam coś takiego to nie wiem czy się śmiać czy płakać - a w dalszym ciągu fakt że kupił a nie mógł - z Niemiec --- nie istnieje.
@ETHome "'allegro nie jest stroną i nie może się wypowiadać a konflikt powinien zostać rozwiązany pomiędzy uczestnikami transakcji' - zwyczajny bełkot bota. Do tej transakcji w ogóle nie powinno dojść, a doszło z powodu błędów w dziurawym systemie Allegro. Ktoś tam wreszcie powinien pójść po rozum do głowy, i usunąć ten komentarz, zamiast zasłaniać się bzdurnymi formułkami, które w tej sytuacji nie mają racji bytu.
Wygląda to na to że allegro nie widzi problemu w łamaniu prawa w temacie wysyłek.
nie tylko wysyłek -- pan napisał do nas ( tłumaczenie) ''''Nie, niczego nie odwołam. Napiszę na allegro, polski urząd skarbowy i polski urząd AHK. Wybrałeś niewłaściwych graczy do tej gry, przepraszam, ale przez następne dni i tygodnie będziesz miał mnóstwo nowych graczy online, baw się dobrze.'''' i to też w allegro nikogo nie interesuje.
@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ groźby pod adresem sprzedawcy prawdopodobnie nieuczciwa konkurencja. Czy kupujący ma na koncie lub jest powiązany kontem z jakaś firmą należy sprawdzić
🤔
@ETHome to wygląda jak czyn nieuczciwej konkurencji sprawdź dane gościa w google może ma firmę
podał adres do faktury na firmę niemiecką, jest 6 miesięcy na allegro, to chyba by allegro musiało sprawdzić po IP czy jest z Polski. Ale jak oni nie potrafią wyłapać lewych kont zakładanych przez konkurencję bez prawdziwych danych - a z jakiegoś IP jednak one powstają - to tu też pewnie nic nie zrobią.
@ETHome przecież nie trzeba mieć polskiego IP, żeby korzystać z allegro. Kupującemu napisz, że nie wysyłasz do Niemiec z powodu polityki jego państwa.. aby tam legalnie wysyłać towar trzeba się zarejestrować w ich systemie lucid, co oczywiście się wiąże z opłatami..
@vonNogay Nie musi się tłumaczyć, dlaczego nie wysyła za granicę. Zresztą, sprzedający zza granicy też muszą się rejestrować w polskim BDO (podobnie jak polscy sprzedający na Allegro.sk), więc niemiecka polityka nie jest wyjątkiem.