Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Szanowni Państwo,
Kupujący zgłosił reklamację, na którą niezwłocznie odpowiedziałam, prosząc o odesłanie towaru w celu jej dalszego rozpatrzenia. Niestety, mimo upływu czasu kupujący nie zareagował – nie odesłał produktu ani nie wyraził chęci kontynuowania postępowania reklamacyjnego.
Dziś mija termin na rozpatrzenie dyskusji, w związku z czym – ze względu na brak odesłania towaru – zdecydowałam się na odrzucenie reklamacji jako bezzasadnej.
Zostałam jednak poinformowana przez Allegro, że odrzucenie reklamacji jest nieuzasadnione, ponieważ to ja – jako sprzedający – powinnam odebrać towar od kupującego. Przyznam, że jestem tym stanowiskiem zaskoczona, ponieważ w moim odczuciu to kupujący, jako inicjator reklamacji, powinien wykazać minimum zaangażowania i przesłać towar do weryfikacji.
Proszę o doprecyzowanie, czy zgodnie z regulaminem Allegro to na sprzedającym ciąży obowiązek organizacji odbioru reklamowanego produktu, nawet jeśli kupujący nie wykazuje żadnej inicjatywy i nie odpowiada na wiadomości.
Z góry dziękuję za wyjaśnienie tej sytuacji.
@KOGIEL_T No i właśnie to jest cała kwintesencja tego problemu
@Crow_Empire masz racje . My zawsze najpierw prosilismy kupującego o odesłanie infromując że zwrócimy koszty przesyłki ( ze względu własnie na wygode kupującego) . lecz jesli klient prosił o etykiete nigdy nie robiliśmy problemów.
Lecz w nowym systemie reklamacji allegro prosciej bedzie po prostu przygotować etykiete i nic nie ustalać. I sprzedawcy którzy do tej pory robili klientom "pod górke" założe sie że skrupulatnie bedą to wykorzystywać.
Dlatego własnie twierdze że takie "uszczesliwianie " kupujących nie jest dla nich dobre.
Sprzedawcy już zostali uszcześliwieni wieloma nowymi zasadami i jakie maja i nich zdanie - wiemy. Jełsi w przypadku kupujących pójdzie to w tą samą strone - to sie może źle skończyć.
A już allegro wybiera kupującym kuriera który jest dla nich " najlepszy" . Teraz ograniczy ich w koleny sposób - ograniczając możliwość sposobu odesłania towaru na reklamacje
@nat_not Takie rozwiązanie powinniście wprowadzić już dawno wobec sprzedawców z poza UE.
Po prostu kupujący zgłasza reklamację i Chińczyk niech sobie przyjeżdża i odbiera.
Natomiast w przypadku sprzedawców krajowych jest to zwyczajnie nadużycie, zapominacie o ważnym aspekcie reklamacji: uzgodnienie sposobu rozwiązania problemu.
Powinna być możliwość uzgodnienia czy kupujący odeśle towar i kiedy, dopiero jeśli kupujący nie odpowiada sprzedający powinien siłowo odebrać towar. Siłowo ale koniecznie bez przemocy !
Wprowadzacie nową formę rozwiązywania reklamacji: obywatelskie odbieranie zakupu.
Brawo Wy... !!!
@nat_not Jakie jest rozwiązanie takiej sytuacji jak jest opisana czyli brak kontaktu z klientem po otwarciu dyskusji ( w sensie że klient przepada jak kamień w wodę) - bo bardzo jestem ciekaw jakie jest spojrzenie portalu na tą kwestie.
@NipponShorty jeśli klient "porzuci" dyskusję, to na Twoją prośbę pracownik skontaktuje się z klientem, jeśli klient nie będzie się nadal odzywał, to dyskusja zostanie oznaczona jako Rozwiązana
@KOGIEL_T nie jestem sprzedawcą, ale ciekawi mnie ten przypadek gdzie klient się nie odzywa ale to sprzedawca ma na siłę uszczęśliwić kupującego.
@KOGIEL_T no w tym wątku tak nie napisali dlatego ciekawi mnie dalszy krok z strony allegro
@NipponShorty bo to jest świeży temat, u mnie nie odzywał się przez trzy tygodnie😉, myślę, że jeśli tutaj również się nie odezwie, to Allegro zrobi tak samo
to jest stara metoda od 1 lipca nie da rady zakończyć dyskusję bo ktoś się nie odezwał
@AlleMakijazPL jak się klient nie odezwie, to nie złoży protecta, a Allegro samo mu kasy nie wypłaci, bo trzeba złożyć wniosek
@NipponShorty jeśli klient "porzuci" dyskusję, to na Twoją prośbę pracownik skontaktuje się z klientem, jeśli klient nie będzie się nadal odzywał, to dyskusja zostanie oznaczona jako Rozwiązana
a skad wiesz ze tak zrobią ?
@AlleMakijazPL dałem Ci linka na drugiej stronie masz screena
tak, ale dotyczy ona sytuacji z marca a 1 lipca niestety jest zmiana tych zasad jak widzisz
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
to jak wiec rozptarzyć reklamacje w sytuacji w ktorej klient się nie odzywa ?
przecie zmuszę z nim ustalić warunki odbioru
np. o której godzinie kurier ma odebrać czy inna okoliczność jak potwierdzenie adresu
skoro nie ma kontaktu to co mam zrobić ?
jechać do niego ?Chciałabym aby to było jasno przez was uzasadnione co wtedy ?
@AlleMakijazPL Na to pytanie właśnie czekam by moderacja odpisała 🙂
no czekamy czekamy ...
a tym czasem szukam biletu na pociąg bo muszę jechać do Zabrza 600 km do klienta odebrać moje produkty :)))
@AlleMakijazPL Może allegro Ci ten bilet odliczy z kosztów 😄
@AlleMakijazPL @NipponShorty Jeśli chodzi o "porzucenie", jak piszecie, dyskusji przez klienta - w takich przypadkach kupujący otrzymuje od nas przypomnienia. Dyskusja nie trwa bez końca (ramy czasowe dyskusji). Jeśli nie zostanie zakończona w ciągu 30 dni, automatycznie oznaczamy ją jako rozwiązaną.
Zaznaczam również, że możliwe jest rozpatrzenie reklamacji bez konieczności odbierania towaru od klienta np. na podstawie przesłanych przez niego zdjęć wady.